Latest Posts

DETAYLARDA…

By 18:34 ,




Hedefiniz macro cekim yapmak mi? Fotograflamak istediginiz objeye yaklastikca ve yaklastikca, kadrajinizda farkli guzelliklerin olustugunu gorursunuz. Artik amaciniz ilginc bir konuyu fotograflamak degil ilginc bir fotograf yakalamak, gorulmeyeni gostermektir adeta. Doganin icinde gizli olan detaylari farkettikce macro cekimlerin bir tutku haline donusmesi olasi. Farkli background lar, ayarlar denedikce dogru fotograf cekmek icin ogrendiginiz tum kurallari bosverdiginizi goreceksiniz.




Micromeric Collection Albumu I

Micromeric Collection adli album, seyahatlerim sirasinda gozume ilisen, biyolog bakis acisiyla farkli buldugum ciceklerin ve hayvanlarin fotograflarindan olusmaktadir.

Yillardir yapmayi planladigim ve henuz gerceklestiremedigim birsey var. Fotograf makinesi monte edilmis bir mikroskopta mikroskobik fotograflar cekmek. Universitenin ikinci sinifinda botanik anabilim dalindan aldigim/almak zorunda oldugum derslerle basladi bitki macro cekim meraki ben de. Stereo mikroskop altinda gordugum tac yapraklar (ciceklerdeki renkli yapraklar) ve uzerindeki beyaz tuyler ve cicek organlarinin ayrintilari buyuleyici gelmisti gozume. Bu pahali laboratuvar malzemelerini edinemedigime gore 50 mm, 70-300 mm yada macro converter larla cekim yapmaya devam etmeliyim sanirim.

Bitkilere objektiflerle ne kadar yaklasirsam yaklasayim hala tatmin olmadigimi itiraf etmeliyim. Mikroskobik cekimleri iyi bilen, muthis fotograflarla donatilmis botanik kitaplarina goz gezdirenler anlayabilir sanirim beni. Ayni mikroskopta eklembacaklilari da incelemek guzel ama gerek renkler gerek calisma kolayligi acisindan bitkiler daha avantajli. En onemli nokta, fotograflamak istenen bitki ve hayvanlari, dogal ortamlarinda gozlemleyip en guzel aciyla fotograflamak. Dogru aciyi belirlemekte isik en onemli faktorlerden biri. Bunun icin yapilmasi gereken sey, fotograf alaninin etrafinda kisa bir tur atmak. Her adimda objenin aldigi isikla birlikte renginin degistigini goreceksiniz. Guzel canli fotograflari cekmek icin hayvan davranisi, bitki fizyolojisi gibi bilimleri bilmenize gerek yok☺ Fotograflamadan once dusunmeniz yeterli. Gozonunde bulundurulmasi gereken bir diger nokta kompozisyon. Cicegi sapindan yukariya dogru cekmek mi guzeldir yoksa ic organlarina hakim bir aci bularak mi? Bu tip sorularin cevaplari genelde gorecelidir tabi ki. Ben ciceklerin ic organlarina hakim olabilecegim bir aciyi tercih ederim genellikle. Cogu zaman kompozisyonu belirlemem de isik da belirleyici bir faktor olmaktadir.

Macro cekimleri iceren bu albumumun ilgi gordugunu bilmek cok guzel. En cok cekim mekanlari ve cekim teknikleri hakkinda sorular aldim.
Cogu zaman macro objektifi tercih ettim ancak tele-photo uzerine kullanabileceginiz extension tube lerin de oldukca iyi sonuc vereceginden emin olabilirsiniz. Boylece perspektifi ve background u belirlemek ve fotografa bakan kisinin dikkatini objenin uzerinde toplamak cok daha kolay olur. Daha soyut gorunumlu fotograflar icin soft backgroundlar isteriz, Bunun icin tele-photo objektifler en iyisi. Bu objektiflerin bir diger avantaji ise objenizi istediginiz buyuklukte fotografa yerlestirebilmeniz ve background un boyutunu belirleyebilmeniz. Aperture araligi olarak f/2.8- 8 oldukca iyi sonuc almaniza yardimci olabilir.



Bu goz kamastirici hayvanlari San Diego Zoo (San Diego Hayvanat Bahcesinde)’da fotograflama sansini yakaladim. Mayis sonu-Haziran basi 2009’da basladigimz California Road Trip’in ilk duragiydi San Diego. Balboa Parkini gezdikten sonra hayvanat bahcesine girmeye karar verdik. Tam bir gunu alabilecek buyuklukteki bu bahce, milyonlarca bitki ve hayvana ev sahipligi yapiyor. Bir biyolog olarak bu gezintiyi yapmak ve birbirinden guzel fotograflarla gunu orda sonlandirmak harika bir duyguydu. Turkiye de buyumus bir yetiskin olarak, bu yasima kadar gormedigim yuzlerce hayvanla orada tanisma firsati buldum. Deneyimli ve her an yardima hazir personeliyle tropik ve arktik pekcok canli dogal ortamlarinda ziyaretcilere sergileniyo burada. Egitsel acidan bakarsak, hayvanat bahceleri benzersiz bir ortam; orada tutulan hayvanlar acisindan bakarsak tum ihtiyaclari karsilansa da ozgur olmanin yerini hic birsey tutamaz degil mi?


Hayvanlar, klasik hayvanat bahcesi mantigindan uzak, kendileri icin ayrilmis oldukca genis alanlarda korunuyor burda. Bu kadar uzakliktaki canlilari cekmek icin tele zoom objektif kullanmak gerekli. Hem mesafe sorununu cozmek hem de onlari urkutmemek icin 70-300 mm ‘lik lensten yararlandim.


Micromeric Collection Albumu II



Bu sevimli ve goz kamastirici cicekler San Fransisco’dan. Coit Tower’a kadar uzanan yuksek merdivenleri cikarken mola sirasinda, bir evin bahcesinde rastladim bu guzellige. Saplarindaki tuylerin guzelligini fotografladiktan sonra farkettigimi itiraf etmeliyim. Iste macro cekimin buyusu, farkedilemeyenleri farkettirmek. Sonra tekrar tekrar bastim denklansore ve artik favorim oldular.

Bir arkadasim bastirip tablo yapmak istedi. Bir baska arkadasim bilgisayarina masaustu yaptigini soyledi. Cok mutlu oldum.


Bu arilar, Niagara Selaleri seyahatim sirasinda bizi evlerinde agirlayan Veronica, ve Irine‘in Youngstown, NY’daki evlerinin bahcelerinden. Sabah saatlerinde bahcede gezinirken gozume ilistiler. Yavas hareket etmeleri sebebiyle arilari fotograflamak kolay oldu, yaklasmaktan da korkmadim. Eger arilara alerjiniz varsa yada isirilmaktan korkuyorsaniz tele-objektif kullanmakta fayda var. Boylece uzaktan da bu guzel canlilari fotograflayabilirsiniz.


Bu fotograflari tahmin ettiginiz gibi ust duzey, profesyonel bir kamerayla fotograflamadim. CANON PowerShot 8.00 Megapixels Pocket Camera dedigimiz cinsten herkesin kullanabilecegi duzeyde bir makina ile yaklasarak edindim. Makinemi gozonunde bulundurursaniz bu semtteki arilarin ne kadar yavas hareket ettigini de anlayabilirsiniz. Makine ve ari arasinda 2 cm gibi az bir uzaklik oldugunu belirtmeliyim. Sonuc tatmin edici. Arinin govdesine yapismis polenler ve kanatlarindaki odaciklarin ayrintilari sasirtici guzellikte. Arka planin renkleri, yukarida bahsettigim dogal ortamda cekimin onemini vurguluyor sanirim. Renkler buyuleyici. Sizce bir kitapta yer edinebilirler mi?

Evimin cok yakinda bulunan Baltimore Museum of Art’in Johns Hopkins University’nin arkasinda bulunan bahcesinde her mevsim farkli renk cicekler gormek mumkun. Yagmurdan sonra ciktigimiz bir yuruyus sirasinda bu guzel fotograflari edindim. 70-300 mm lens uzerine macro converter kullanarak fotografa hakim olmaniz cok kolay. Cektigimiz fotograflarda su damlalarinin ve cicek organlarinin ayrintilari oldukca tatmin edici. Disicik tepesi ve erkek organlar uzerine dusen yagmur damlalari, orada durup fotograflanmayi bekliyor gibiydi.



You Might Also Like

2 yorum

  1. Fotograflar ve yazılar öyle güzel ki fotografçılık isteğimi yeniden canlandırdınız. Kendi çapımda bir gezi yazarı olarak en büyük eksikliğim olan fotoğraf makinesini on gün içinde gideceğim İstanbul'dan alacağım. Acaba bir öneriniz olur muydu bana bununla ilgili? En çok neye dikkat etmeliyim makinemi seçerken?

    YanıtlaSil
  2. Cevap e-mail kutunuzda Ayse:)

    YanıtlaSil