Latest Posts

Smithsonian National Air and Space Museum (Washington D.C.)'da bir gün...

By 16:46 , , ,


Uzun suredir gitmeyi planlayip ta surekli erteledigim, dunyanin en unlu muzelerinden biri “National Smithsonian National Air and Space Museum” daydim dun. Sizlerle paylasmakta sabirsizlandigim pek cok sey biriktirdim not defterimde. Yilda 6 milyon ziyaretcisiyle ulkenin en gozde ikinci muzesi. Her yas grubundan ziyaretciyi gormek mumkun burda. Giyilen spor ayakkabilari, rahat kiyafetler ve sirt cantalarina baktigimda herkesin tum gunu muzede gecirmeye hazir oldugunu anliyorum. Hangi odaya girmem, nereye bakmam konusunda kararsiz bir sekilde kroki ararken havaciliga hayatini adayan Wright Kardeslerin (Wright Brothers) calismalarini incelemek uzere yola koyuluyorum ve gezimde kronolojik sirayi takip etme karari aliyorum, 1903 yilindayiz.

Bu fotograflarda dikkatinizi ucagin mekanizmasina, makaralara cekmek istiyorum. Ucus denemelerini bizzat kendsinin yapiyor olmasi beni bir diger etkileyen nokta. Ucagin arkasinda gordugunuz ev, Wright Kardeslerin evi. Hava fotografciligiyla da ilgili olan Wright larin fotograf makineleri de ayni odada sergileniyor.

Muzenin bu odasi, en cok ziyaretci ceken kisimlarindan biri. Duvarlar uzerinde ucagin denge noktasini bulana dek yapilan calismalarin ozetleri sergileniyor. Duvar kenarlarinda kurulan duzeneklerin uzerinde calistiginizda, bu mekanizmayi anlamaniz cok daha kolay.

Sirada Apollo 11 Command Module Columbia var, 1969 yilindayiz bu kez. Neil Amstrong, Edwin”Buzz”Aldrin ve Michael Collins’i 16-24 Temmuz 1969 tarihleri arasinda Ay’a tasiyan bu modul, guzel isiklandirmasiyla tum fotograf makinelerinin ilgi odagi.

Ay’a ilk gonderilen uzay mekigi, Command (Columbia), Service ve Lunar (Eagle) olmak uzere 3 modulden olusmaktadir. Columbia Modul’u, uzay mekiginin Dunya’ya donen tek parcasi.

Tarihten gercek bir fotograf, adresteki diger fotograflari incelerseniz bu surecin isleyisi hakkinda daha cok aydinlanmis olursunuz. http://www.boston.com/bigpicture/2009/07/remembering_apollo_11.html


Sirada Saturn V maketi var, NASA’ya kurulan bu duzenegin maket hali gorenleri sasirtiyor. Hemen yaninda orjinal boyutlari ile Saturn V’in alt kismi.


Uzay yolculugunun astronotlar uzerinde olusturdugu biyolojik etkileri olcmek icin uzaya ilk gonderilen canlilarin maymunlar oldugunu biliyor muydunuz? Fransa’dan Eski Sovyetler Birligi’ne kadar maymunlar, uzay calismalarinin gozdesiydiler. National Air and Space Museum’da ölümünden sonra korunan ve sergilenmek uzere hazirlanan bu maymunun adı Able. Muzeyi gezerken bu maymunun, gercek Able oldugunu bilmiyordum, gezi sonrasi okudugum bir makale sonucu ogrendim ve cok sasirdim. Inanmayacaksiniz ama aldigi sertifikalar, madalyalar ve oduller de Able'in hemen yaninda sergileniyor. 1959 yilinda Partneri Miss Baker ile uzay yolculugu yapan Able (16000 km/h), uzaydan dunyaya ulasmayi basaran ilk canlilar unvanini almaya hak kazandilar. Miss Baker 1984 yilinda, 27 yasinda öldü ve yakilarak kulleri, United States Space & Rocket Center, Huntsville, Alabama’da savruldu.


Astronot Buzz Aldrin’in gercek fotografi ve muzede ayni modulle olusturlmus kurgusal kareyi ayni anda gostermek sizlere. Muze ziyaretcilerinin heyecanla fotografladiklari ve fotograflandiklari yerlerden biri de burasi. Merdivende Buzz Aldrin, Neil Amstrongla birlikte.


...Ve tarihten gercek bir fotograf, Asronot Buzz Aldrin... http://www.boston.com/bigpicture/2009/07/remembering_apollo_11.html

Astronotlarin ufacik alandaki yasamlari, yemek yedikleri yerler, calisma odalari gibi detaylar ilginizi cekiyorsa sizin icin ufak bir tur da hazirlanmis muzede. Odalar camekan arkasindan sergilendigi icin ic mekani fotograflama cabam basarisizlikla sonuclandi:( Buna ragmen sizi neyin bekledigini merak ediyorsaniz iste dis kisimdan bir fotograf.


Birinci katin en gozde duragi Hubble Uzay Teleskobu ve bu teleskopla cekilmis yildiz fotograflari...


Birinci katta aralarinda serbetce dolasip haklarinda bilgi edinebileceginiz cok sayidaki roketin yani sira orjinal Apollo-Soyuz Test Project' i de gorebilirsiniz.

Uzay arastirmalarinda oncu olan iki super gucun -Eski Sovyetler Birligi ve Amerika Birlesik Devletleri- bu yarista beraber kaldiklarini ifade eden, bu sembolik amacla birlestirilmis Apollo-Soyuz'un yarisi Amerika'dan diger yarisi Rusya'dandir. Ayni anda olmalari gereken yere varan bu iki modulun uzayda birlestirilmesiyle proje tamamlanmistir.


Breitling Orbiter 3, 1999 yilinda pilotlar, Bertrand Piccard ve Brian Jones tarafindan ucurularak dunyanin cevresini durmadan dolasabilen ilk balondur.



Yaklasik bir tam gunu gecirdigimiz bu muze sayesinde anlatacak cok seyim, paylasacak cok fotografim oldu. Muzenin magazasina ugrayarak geziyi sonlandirmaya karar veriyorum. Muze gezisini tamamlama isini ikinci bir gune birakiyoruz caresiz, saat 5:00, disari cikma zamani...Materyalist bir ulkede boyle onemli bir muzenin ucretsiz olmasi ben de saskinlik uyandirsa da bu uygulamaya hayran kaldigimi ve ne kadar mutessekir oldugumu saklamayacagim.

You Might Also Like

2 yorum

  1. güzelim yine harikalar yaratmışsın.. seninle gurur duyuyorum

    YanıtlaSil
  2. tesekkur ederim;)kim oldugunu biliyorum anonymous;)

    YanıtlaSil